Vegan/vegetarian

Διατήρηση ντομάτας σε βάζα (VIDEO)

Κονσερβοποίηση με απόλυτη επιτυχία!

Παλιά ιστορία η ιστορία της διατήρησης των τροφίμων. Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος προσπαθούσε να βρει τρόπους να διατηρήσει την τροφή που του περίσσευε σε περιόδους αφθονίας για να την έχει διαθέσιμη σε περιόδους έλλειψης. Έτσι προέκυψαν σταδιακά τα αλλαντικά, τα τυριά, τα τουρσιά, οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού και στην πιο σύγχρονη εποχή οι κονσέρβες και τα κατεψυγμένα. Ασχολήθηκα με το θέμα και έκανα μια μικρή ιστορική αναδρομή των τρόπων διατήρησης σε μια ομιλία που μου είχε ανατεθεί από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο  του τόπου μου, πέρυσι στην Γιορτή των Σπόρων  που διοργανώθηκε στην περιοχή μας. Δείτε την ομιλία –και σε κείμενο και σε video-  αν σας ενδιαφέρει το θέμα.  Οι πληροφορίες μου βασίστηκαν σε έγκριτη και αξιόπιστη βιβλιογραφία.

Στο πλαίσιο της οικιακής κονσερβοποίησης προτείνω σήμερα τον τρόπο που μου υπέδειξε αγαπημένη μου ξαδέλφη. Κόρη άξιας μάνας για την οποία σας έχω ξαναμιλήσει, είναι κι η ίδια νοικοκυρά άφθαστη και μου έχει δώσει πολύτιμες συνταγές της μάνας της και δικές της. 

Θα μου πείτε: γιατί ένας ακόμη τρόπος; Και θα απαντήσω ευθαρσώς: γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο η ντομάτα είναι περίπου όπως τη φρέσκια στη γεύση!  Δηλαδή πώς να βάλει κανείς στο ντάγκο την κατεψυγμένη ή τη βρασμένη; Τούτη εδώ είναι σαν να την έχει τρίψει κανείς εκείνη την ώρα!  Επίσης η συντήρησή της γίνεται χωρίς αλάτι πράγμα που διευκολύνει τη χρήση της σε φαγητά που δεν θέλουμε να είναι πολύ αλμυρά ή αλμυρίζουν από άλλα υλικά (τυριά, αλλαντικά, θαλασσινά κλπ).

 

Η αποθήκευση των βάζων γίνεται εκτός ψυγείου. Το ωραίο είναι πως όταν περιέγραψα τον τρόπο στη μάνα μου, μου είπε πως έτσι τις έκαναν παλιά, πολλές φορές μάλιστα έβαζαν τον πολτό σε μπουκάλια τα οποία έβραζαν. Τότε βέβαια είχαν καζάνια οπότε δεν ήταν πρόβλημα το μεγάλο ύψος των μπουκαλιών.Τώρα χρησιμοποίησα βάζα των 400ml (λόγω έλλειψης μεγάλης κατσαρόλας στο χώρο που τις έφτιαξα) αλλά τις υπόλοιπες θα τις φτιάξω σε μεγαλύτερα. 

Η ξαδέλφη μου συστήνει τρίψιμο της ντομάτας  σ τον τρίφτη (κι έτσι την έφτιαξα για το βίντεο) επειδή και σε κείνη και σε μας αρέσει να βρίσκουμε μικρά κομματάκια ντομάτας στο φαγητό. Όμως ο τρόπος προσφέρεται και για αλεσμένη και για ψιλοκομμένη στο χέρι ντομάτα τύπου κονκασέ.

Υλικά:

Ντομάτες ώριμες αλλά γερές από ποικιλίες που έχουν σφικτή σάρκα (και αν είναι δυνατόν λίγα σπόρια)

Επί το έργον:

Πιστεύω ότι το video είναι αρκετά κατατοπιστικό, αλλά αν υπάρχουν απορίες είμαι πάντα στη διάθεσή σας!  Δείτε όμως και τις διευκρινιστικές παρατηρήσεις παρακάτω.

update 11-9-2018 (μετά από απορίες φίλων):   

οι ντομάτες έχουν πλυθεί σχολαστικά, το βράσιμο γίνεται σε μέτρια θερμοκρασία ( π.χ. στο 6 από το 9 στη δική μου κουζίνα) ώστε να μην εξατμιστεί το νερό,  και τα βάζα πρέπει να είναι καλυμμένα με νερό σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.  

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

Παρατηρήσεις:

  • Τα βάζα δεν χρειάζεται να έχουν αποστειρωθεί, απλώς πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά και στεγνά . Τα σκεπάσματα πρέπει να είναι κατά προτίμηση καινούρια και σε κάθε περίπτωση να μην είναι ταλαιπωρημένα.
  • Τα βάζα πρέπει να κλείσουν καλά. Έτσι αν από απροσεξία μείνει λίγη ντομάτα στο χείλος τους τη σκουπίζουμε πριν τα σφραγίσουμε.
  • O χρόνος βρασμού μετρά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία  (στο 6  από 9 ας πούμε) μόλις αρχίσει ο βρασμός.
  • Ο έλεγχος για την επιτυχία της κονσερβοποίησης γίνεται πιέζοντας το καπάκι του βάζου. Δεν πρέπει να υποχωρεί καθόλου. Αν σε κάποια συμβεί αυτό ας μη τα αποθηκεύσουμε αλλά ας τα καταναλώσουμε άμεσα .
  • Αν δεν καταναλώσουμε ολόκληρη την ποσότητα της ντομάτας όταν ανοίξουμε ένα βάζο, διατηρούμε την υπόλοιπη στο ψυγείο.

Μη ξεχάσετε την κλήρωσή μας (λεπτομέρειες εδώ

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές