Vegan/vegetarian

Εύκολο κέικ με ζαχαρούχο γάλα

Αυτοσχεδιασμός της στιγμής!

Τα παιδιά ήθελαν παγωτό. Παγωτό όταν δεν έχουμε υπομονή, είναι το σπιτικό μας παγωτό χωρίς παγωτομηχανή.  Εύκολη παραλλαγή του αρμενοβίλ, «εμπλουτισμένο» αυτήν τη φορά με μπισκότα. Δε θέλαμε όμως να φτιάξουμε ολόκληρη τη δόση, καλύτερα να το φτιάξουμε κι άλλη φορά. Και πιο λίγο θα αναλογεί στον καθένα και πιο φρέσκο θα είναι αν τον φτιάχνουμε συχνά!

 

Έτσι χρησιμοποιήθηκε το μισό ζαχαρούχο και η αρχική σκέψη ήταν να φτιάξουμε καραμέλες με το άλλο μισό. Επειδή όμως στην παραλία βολεύει πολύ για τα παιδιά και για τον καφέ των μεγάλων μια φέτα κέικ, το ζαχαρούχο κατέληξε σε ένα αυτοσχέδιο κέικ που έφυγε στα γρήγορα επειδή πολύ τους άρεσε!

 

Μικρό σε μέγεθος, χωρίς άλλη ζάχαρη πέρα από εκείνη του μισού ζαχαρούχου, το κέικ είχε και μια υποψία σοκολάτας που το αναβάθμισε στα μάτια τους, επειδή λίγη σοκολάτα σπάνια λείπει από το σπίτι μας, σχεδόν ποτέ όταν είναι τα παιδιά εδώ. Δεν είναι πάντα πλάκα σοκολάτα, μπορεί να είναι τρούφα ή τριμμένη όπως τώρα. Ξύσματα από εσπεριδοειδή έχω πάντα στην κατάψυξή μου και κατά περίπτωση χρησιμοποιώ κάποιο. Εδώ θεώρησα ότι ταίριαζε το πορτοκάλι αλλά υποθέτω ότι δεν θα ήταν άσχημο και το λεμόνι.

 

Ο συνδυασμός αποδείχτηκε πολύ επιτυχημένος και κάποιοι πρότειναν σερβίρισμα-πειρασμό. Έτσι ένα μέρος του λοιπόν δοκιμάστηκε μαζί και με το παγωτό, παρά τις αντιρρήσεις μου (ή ίσως εξ αιτίας τους 😉 ) ! Οι δοκιμαστές και οι δοκιμάστριες βρήκαν εξαιρετικό το αποτέλεσμα ίσως μόνο και μόνο για να με πειράξουν. Ας είναι, έτσι χτίζονται αναμνήσεις στα σπίτια των γιαγιάδων…

 

Υλικά:

200 gr ζαχαρούχο

3 αυγά

125 ml ελαιόλαδο

125 ml γάλα φρέσκο

300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2,5 κουταλάκια μπέικιν

150 gr τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας

1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού

1 σωληνάριο βανίλια

Λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις. Ανακατεύουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά σε μπολ ανάμειξης με το μίξερ χεριού, να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.  Προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε και το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στα υγρά. Προσθέτουμε το ξύσμα ανακατεύοντας.

 

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια φόρμα 24 cm ή ετοιμάζουμε φόρμα σιλικόνης, και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε το κέικ σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για κέικ στη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά. Αν χρειάζεται το σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος μετά το μισάωρο. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι (να βγαίνει στεγνό) και όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο.

 

Αφήνουμε να μείνει 10 λεπτά στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και όταν κρυώσει σερβίρουμε.

 

Παρατηρήσεις:

  • Αντί αλεύρι και μπέικιν μπορούμε να βάλουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Δεν είχα, αλλιώς το προτιμώ στα εύκολα κέικ μου…
  • Το ξύσμα προέκυψε ως ιδέα αρώματος την τελευταία στιγμή γι αυτό μπήκε τελευταίο. Δεν έχει σημασία η σειρά προσθήκης του.
  • Το κουταλάκι μου είναι το δοσομετρικό των 5 ml και η κουταλιά μου των 15 ml.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!  

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!